Proč si koupit střešní stan?

Střešní stan má spoustu výhod:

Dobrodružství. Střešní stany jsou jedinečným způsobem, jak si užít pobyt v přírodě v jakémkoli počasí. Tyto stany jsou zkonstruovány tak, aby něco vydržely. Špatnému počasí odolávají lépe než pozemní stany a lze je na rozdíl od obytných vozů nebo přívěsů použít i v méně přístupném terénu.

Výhled. Když se zvednete ze země, budete mít snadný výhled na nádhernou scenérii přímo před vaším stanem. Některé střešní stany např. APPROACH mají dokonce vestavěné panely oblohy, takže se můžete nechat unášet pohledem na hvězdy.

A couple sit inside a roof top tent looking outside the windows.

Rychlé nastavení. Střešní stany lze otevřít a zabalit během několika minut. Nemusíte spojovat hromadu tyčí a upevňovat je v zemi jako pozemní stan. Musíte jen rozložit stan a máte hotovo. To znamená více času na zkoumání a méně času na přípravu tábora.

Pohodlí. Většina střešních stanů má vestavěné matrace, které jsou pohodlnější než ty nafukovací. Matrace navíc zůstává uvnitř stanu, což znamená, že můžete skočit dovnitř hned, jakmile stan otevřete. Rovná podlaha stanu také znamená, že už vás v noci nebudou do zad tlačit hrbolaté kameny.

Snadné udržování čistoty a suchého prostředí. Nemusíte řešit bláto, sníh, písek a v neposlední řadě někdo se třeba bojí hadů, pavouků....to zde zcela odpadá

Určeno do každého počasí. Materiály používané při výrobě střešních stanů jsou často navrženy tak, aby lépe odolávaly nepříznivým povětrnostním podmínkám než pozemní stany.

Two men stand in the snow with their car parked with a Thule rooftop tent.

Střešní stan nebo přívěs?

Střešní stan je cenově dostupnější než přívěs, obytný vůz nebo obytný vůz – ale stále jde o mobilní dům přepravovaný vaším autem. Tyto stany lze přepravovat na jakémkoli vozidle, které je činí pružnějšími. Zvládnou také hrbolatý terén, takže jsou ideální pro terénní dobrodružství. Většinou máte hlavní auto velmi kvalitní, v dobrém stavu, nemusíte platit 2x výdaje na pojištění, pneu...a stan je dobře skladný, vejde se snadno do garáže, sklepa, nezabírá další parkovací místo

Obytný vůz, přívěs nebo dodávka je lepší volbou pro ty, kteří mají rádi pobyt sice mimo domov, ale se zachováním komfortu vodovodní instalace a toalety. Větší řešení je však obvykle méně flexibilní než střešní stany.

 

Jak se střešní stan používá?

Jak upevnit střešní stan?
Než začnete kempovat, musíte nejprve upevnit střešní stan na vozidlo. Střešní stany mají různou konstrukci a také se různě instalují, nicméně obecný postup pro většinu stanů je následující:
1. Položte stan na střešní nosič vozidla a posunutím vyrovnejte jeho polohu.
2. Stan přišroubujte ke střeše pomocí dodaného montážního příslušenství.

Podrobné pokyny samozřejmě vždy najdete v příručce ke konkrétnímu stanu.

Nejnovější modely střešních stanů Thule obsahují prémiové montážní držáky, které umožňují mimořádně snadnou instalaci stanu na střešní nosiče během pouhých 4 minut, což je o polovinu kratší doba než u většiny tradičních stanů. Tyto nové montážní držáky také zajišťují připevnění stanu ke střešním nosičům pro větší bezpečnost.

 

Nezapomeňte na střešní nosič

Střešní nosiče jsou důležitou součástí výbavy, ale snadno na ně zapomenete. Díky střešním nosičům Thule na vozidlo si můžete o něco usnadnit život a při svých dobrodružstvích v přírodě můžete využívat řadu našich výrobků určených pro vaše vozidlo.

PORAĎTE SE S NÁMI, KTERÉ STŘEŠNÍ NOSIČE VYHOVUJÍ VAŠEMU VOZIDLU

 

Jak používat střešní stan?

Jak jste stanovili střešní stan, jakmile dorazíte do cíle? Existují dvě možnosti, rozkládací nebo vyskakovací, obě jsou mnohem rychlejší než tradiční pozemní stany.

Rozkládací: Nejběžnější u střešních stanů s měkkou skořepinou. Jednoduše stáhněte cestovní kryt, vytáhněte žebřík a rozložte stan. Upravte žebřík tak, aby dosáhl na podlahu, a můžete si užívat dovolenou!

Vysunovací: Nejběžnější u střešních stanů s tvrdou skořepinou. Jednoduše odjistěte západky a stan se vyklopí do konečného tvaru. Je to tak jednoduché!

 

Jak dlouho trvá otevření střešního stanu?

Někteří nadšenci stanových kořenů se zajímali o tuto přesnou otázku. Když se přitom měří čas, lze většinu střešních stanů otevřít a připravit k použití průměrně za zhruba tři až čtyři minuty.

Proces otevírání stanu, nastavení oken a tyčí na tropiko může trvat o něco déle, zhruba v rozmezí 4 až 6 minut. Postavit stan s tuhou skořepinou je obvykle rychlejší, protože odpadá manipulace s některými prvky, jako jsou tyče na tropiko.

 

Kde můžete kempovat se střešním stanem?

Stan můžete postavit kdekoli, kde je povoleno kempování. Kempovat se smí v kempech, některých národních parcích nebo na vyhrazených parkovacích místech. Možnosti ohledně kempování s autem zjistíte na místním úřadě. Místa ve vaší oblasti, kde je povoleno kempování, lze také hledat v různých aplikacích, jako je například iOverlander nebo Allstays.

 

Který střešní stan je nejlepší?

 A family sit in the grass looking at their child with a Thule car top tent in the background.

Střešní stany pro rodiny

Největší střešní stany mají obvykle maximální nosnost okolo 300 kg, což je ideální pro 4členné rodiny. Přístavek střešního stanu vám také poskytne další prostor pro ranní přípravu malých dětí, nebo dokonce oddělené místo pro spaní.

https://www.auto-jamar.cz/thule-approach-l-2/

Thule Approach L
střešní stan pro 3–4 osoby fennel tan
Nyní se vyprodávají skladové zásoby přijďte se poradit a zjistit cenu

Thule Approach L 3-4 person roof top tent fennel tan

Thule Approach M 2-3 person roof top tent dark slate

Thule Approach M
střešní stan pro 2–3 osoby dark slate
https://www.auto-jamar.cz/thule-approach-m/

Thule Tepui Autana 4-person roof top tent haze grey

Thule Tepui Autana
střešní stan pro 4 osoby haze šedá
https://www.auto-jamar.cz/thule-tepui-autana-4-haze-grey/

Thule Approach Annex roof top tent annex

Thule Approach Annex S
přístavek střešního stanu pro 2 osoby
14 600,00 Kč

At the harbor, a man sips a coffee leaning against a folded Thule Foothill roof top tent.
 

Střešní stan na víkendy a krátké výlety

Pokud jste typ cestovatele, který má rád rychlé víkendové úniky do přírody nebo pobyty v kempu, je pro vás kompaktní lehký střešní stan ideální volbou. Stan Thule Foothill umožňuje naložit na střechu vozu další výbavu, jako je kolo nebo kajak. Díky tomu je ideální pro menší vozidla, jako jsou crossovery a kombíky.

Thule Foothill 2-person roof top tent agave green

Thule Foothill
střešní stan pro 2 osoby agave zelená
48 800,00 Kč
https://www.auto-jamar.cz/thule-tepui-foothill/

Thule Approach S 2-person roof top tent pelican gray

Thule Approach S

střešní stan pro 2 osoby pelican šedá
59 900,00 Kč
https://www.auto-jamar.cz/thule-approach-s/

Thule Tepui Ayer 2-person roof top tent blue

Thule Tepui Ayer

střešní stan pro 2 osoby modrá
36 600,00 Kč
https://www.auto-jamar.cz/thule-tepui-ayer-2-blue/

In mountainous area, a woman stands under a roof top tent for pick up trucks.

 

Střešní stany pro náročná dobrodružství

Pokud plánujete delší cestu mimo silnice, vyberte si střešní stan určený na terénní expedice. Tyto stany mají silnější stěny nebo podlážku s diamantovou vrstvou a dokážou dobře čelit extrémnímu počasí a tvrdým podmínkám. Jsou ideální pro offroadové expedice v terénních vozech s pohonem 4 x 4.

Střešní stany s pevnou skořepinou jsou ideální také pro džípy a korby pick-upů. Díky tvrdé konstrukci a použitým materiálům mají vynikající vlastnosti i v silném větru a dešti.

Thule Basin hard-shell rooftop tent black

Thule Basin
střešní stan s pevnou skořepinou černá
75 900,00 Kč
https://www.auto-jamar.cz/thule-basin/

Thule Basin Wedge hard-shell rooftop tent black

Thule Basin Wedge
střešní stan s pevnou skořepinou černá
79 990,00 Kč
https://www.auto-jamar.cz/thule-basin-wedge/

 

 

Střešní stany s pevnou skořepinou vs. textilní střešní stany

Střešní stany lze rozdělit na látkové stany a stany s pevnou skořepinou. Stany s pevnou skořepinou mají plastovou nebo kovovou střechu, zatímco látkové stany se skládají jako kniha a stříšky stanů jsou celé z látky.

Přečtěte si, jaké jsou mezi nimi hlavní rozdíly.

Látkové střešní stany
Látkové střešní stany jsou vyrobeny z odolných tkanin a dodávají se v různých velikostech až pro čtyři osoby. Skvěle se hodí pro táborníky, kteří potřebují další prostor pro děti, domácí zvířata nebo vybavení. Ocení je i zapálení milovníci přírody, kteří chtějí spát pod hvězdnou oblohou.


Vlastnosti látkového střešního stanu:

Máte jej postavený do 3–4 minut – stačí ze stanu sundat cestovní obal, rozložit ho a kempujete. Díky tomu jsou mnohem rychlejší než tradiční stany na zem.
Jsou lehké, a proto je manipulace s nimi při stavění a sundávání z vozidla snadná
Na střešní nosiče se skládá velmi kompaktně, takže vám zůstane místo pro další sportovní nosiče
Je kompatibilní s přístavkem nebo markýzou (prodáváno samostatně), takže může poskytnout ještě více soukromého prostoru
Panoramatická střešní okna umožňují lepší větrání, večerní pozorování hvězd a pocit, že jste přírodě ještě blíže
Jsou prostornější než stany s pevnou skořepinou, do největších modelů se vejdou až čtyři osoby
Cenově dostupnější varianta

V horském prostředí od automobilu odjíždějí dva cyklisté. Na vozidle je namotovaný látkový střešní stan.

Střešní stany s pevnou skořepinou:

Střešní stany s pevnou skořepinou mají odolný plášť z hliníku nebo plastu ABS. Stačí odjistit západky, stan se vysune vzhůru a můžete „bydlet“. Jedná se o skvělou volbu pro lidi, kteří upřednostňují rychlost sestavení a složení a požadují prostor pouze pro dvě osoby.


Vlastnosti střešního stanu s pevnou skořepinou:

Máte jej postavený do minuty – stačí odjistit západky a stan automaticky vysune vzhůru, takže ložnici pro dokonalý spánek máte jako na dlani. Rychlejší než tradiční stany na zem a látkové střešní stany, jejichž stavba trvá zhruba 3–4 minuty.
Jsou vyrobeny z odolného plastu ABS, takže skvěle odolávají nepříznivému počasí a po dešti rychle uschnou
Některé stany mohou sloužit i jako úložný box, což se hodí, pokud zrovna nekempujete
Vejdou se do nich až dvě osoby

Dva turisté procházejí kolem hory, kde je zaparkovaný džíp se střešním stanem z pevné skořepiny.


NOVINKA PRO ROK 2024 THULE OUTSET

Vlastnosti střešních stanů a jejich příslušenství

https://www.auto-jamar.cz/prislusenstvi-19/

Jak se zahřát ve střešním stanu? Použijte prošívanou zateplovací vložku. Tato speciálně navržená izolace se upevňuje k vnitřnímu rámu a poskytuje větší ochranu před chladem. Střešní stany na auto jsou obvykle teplejší než stany pozemní, protože bývají ze silnějšího materiálu a mají v sobě zakomponovanou izolační vrstvu. Další výhodou je pochopitelně také to, že neležíte přímo na studené zemi.
Proč používat střešní stan s přístavkem? K některým stanům je v nabídce také odnímatelný přístavek. Díky němu získáte další soukromý prostor, kde se například můžete obléknout než vyrazíte za denními aktivitami, případně další místo pro uskladnění věcí.
Matrace: Jednou z výhod střešních stanů je dokonale padnoucí matrace pro zasloužený noční odpočinek. Matrace je součástí stanu, takže stačí jen otevřít zapínání a hupsnout dovnitř.
Antikondenzační podložka: Tato podložka vytváří proudění vzduchu, které umožňuje únik vlhkosti, což zabraňuje vzniku plísní.
Vaky na boty a organizéry do stanu: Abyste si ve stanu udrželi co největší sucho a pořádek (při kempování je to takřka nadlidský výkon), můžete zablácené boty umístit do speciálního vaku a zavěsit jej mimo stan.

Thule Approach Insulator roof top tent quilted insulation

Thule Approach Insulator S
prošívaná tepelná izolace střešního stanu pro 2 osoby
6 840,00 Kč

Thule Insulator-Foothill quilted insulation gray

Thule Insulator-Foothill

prošívaná izolace šedá
7 320,00 Kč

Thule Approach Annex roof top tent annex
Thule Approach Annex S
přístavek střešního stanu pro 2 osoby
14 600,00 Kč


Thule Luxury Mattress 2
matrace do stanu pro 2 osoby - upgrade
3 660,00 Kč
Thule Anti Condensation Mat S 2-person anti-condensation mat
Thule Anti Condensation Mat S

antikondenzační podložka pro 2 osoby
3 660,00 Kč

Thule Rooftop Tent Organizer roof top tent shoe organizer
Thule Rooftop Tent Organizer
organizér na boty pro střešní stany
1 690,00 Kč

Thule Outland Awning roll-up box awning 1.90m anthracite black
Thule Outland Awning
rolovací boxová markýza 1,90 m antracitově černá
20 980,00 Kč
https://www.auto-jamar.cz/thule-outland-awning/

 

Jak víte, zda je střešní stan kompatibilní s Vaším vozidlem?

Uvědomujeme si, jak důležité je se ujistit, že je Váš střešní stan správně zabezpečen. Proto je důležité, aby na vašem vozidle správně seděl.

Naštěstí jsme naše střešní stany otestovali s mnoha vozidly a všemi střešními nosiči Thule, abychom zajistili zaručenou kompatibilitu. Přejděte na stránku s podkategorií střešních stanů, klikněte na „Vybrat vozidlo“, zadejte konkrétní model vozidla a střešní nosiče a zjistěte, které střešní stany se pro vaše vozidlo hodí.

Nejdůležitější věcí, která určuje kompatibilitu s vozidlem, je to, zda střešní stan váží méně, než jaká je maximální nosnost vašeho vozidla. A to jak při jízdě, tak při parkování. Další podrobnosti naleznete níže.

An illustration that shows one arrow pointing down on a car on the street with a folded rooftop tent.


Na druhou stranu statická nosnost je maximální hmotnost, kterou vaše vozidlo unese, když je zaparkované a stan je postavený. Navíc je přidán žebřík, který přidává další oporu. Statická nosnost je obvykle třikrát větší než dynamická nosnost. Z těchto údajů zjistíte maximální povolenou nosnost střechy k udržení stanu a spících osob uvnitř.

An illustration of a car with an unfolded rooftop tent and three arrows pointing down.


Kompatibilita střešního nosiče

Bude zapotřebí pořídit si klasický střešní nosič, protože má vyšší nosnost než většina originálních, které se mohou dodávat spolu s vaším vozem.
Střešní stany jsou kompatibilní s většinou střešních nosičů Thule. Níže naleznete několik vhodných střešních nosičů (pro jistotu kompatibility klikněte na Vyberte vozidlo na stránce s podkategorií střešních stanů a vyberte střešní nosič Thule, který vlastníte).


Potřebujete pro stan na střeše střešní nosič? Ano! Střešní stany se montují na střešní nosič vašeho osobního automobilu, pick-upu, SUV nebo dodávky.

Můžete postavit střešní stan na džíp nebo pick-up? Ano! Většina střešních stanů se hodí na většinu vozidel, ať už jde o džíp, pick-up nebo SUV.

Mohu na nosič upevnit střešní stan i kajak? A co kánoe nebo kola? Ano! Některé střešní stany poskytují dostatek prostoru i pro upevnění kajaku, kánoe nebo jízdních kol vedle nich. Možná je také kombinace střešního stanu a přepravního boxu. Pouze se nezapomeňte ujistit o dostatečné nosnosti vašeho střešního nosiče a automobilu.